Fogalmak, tudástár

Feltolásgátló: A motoros redőnyökhöz használt szerkezet, mely megakadályozza zárt állapotban a redőnypalást felemelését, ezzel az ingatlanba való illetéktelen behatolást is. A merev feltolásgátló a redőnypalástot és a redőnytengelyt kapcsolja össze az acélpánt helyett.

Akadályérzékelős redőnymotor: (Rojaflex) A rojaflex akadályérzékelős redőnymotorok extra érzékeny érzékelővel rendelkeznek, melyek a legkisebb akadály esetén azonnal megállítják a szerkezet működését, így megóvják az a károsodástól. Nem összetévesztendő a funkció a nyomatékérzékelős motorokéval, ahol is a nyomaték változását észleli a motor és annak hatására állítja meg a szerkezetet. az akadályérzékelős rendszer az áramfelvétel folyamatos ellenőrzésével képes észlelni a szerkezet útjába kerülő akadályokat fel és le irányú mozgás esetén egyaránt!

Visszanyitó funkció: (Rojaflex) A visszanyitó funkció az akadályérzékelős motoroknál egy olyan opció, mely akadály érzékelése esetén (mind fel és le irányú mozgás közben) miután a redőnypalást megállt azonnal 10-15 cm-t visszanyitja a redőny lamellákat, így tehermentesíti a szerkezetet és az akadályt is el lehet távolítani.

Mechanikus végállás: a mechanikus végállású motorok alsó és felső végállásait egy beállító pálca segítségével, a motorfejen található állítócsavarokkal lehet beállítani és finomítani.

Elektronikus végállás: Az elektronikus végállású motorok alsó és felső végállásait a kézi távirányító vagy egy speciális  szerelő kábel segítségével lehet beprogramozni.

Csoportvezérlés: A csoportvezérlés egy távirányítón , fali jeladón és vezetékes motoroknál csoportvezérlő leválasztó reléken keresztül is történhet. A vezérlés lényege, hogy egy adott csatornára több árnyékolót is ráprogramozhatunk. Például egy nappaliként funkcionáló helységben 4 motoros redőnyünk van és ezeket nem szeretnénk külön csatornákra programozni, ekkor lehetőségünk van egyetlen csatornára tanítani mind a 4 redőnyt, így az ennek a csatornának adott parancsokra a 4 redőny egyszerre fog reagálni.

Időprogram: Az időprogram segítségével motoros redőnyeinknek csatornánként, csoportokként külön is és a közös csatornán egyszerre az összes redőnynek is nyitási és zárási időpontokat adhatunk meg.

Jelenlét szimuláció: a jelenlét szimulációs program véletlenszerűen fel és le mozgatja a motoros redőnyöket, ezzel azt a látszatot keltve, hogy az ingatlanban otthon tartózkodnak.